СНИМКА GAZPROM.RU

"Газпром" построил вече 650 километра от „Турски поток“

Агенция Монитор - вторник, 26-12-2017 - 17:38

"Газпром" е построил вече 650 километра от газопровода „Турски поток“ или около 35% от общата му дължина, съобщи ръководителят на руския газовия мопонолист Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

Той уточни, че тази година е била много важна за проекта, като започнало е изграждането на двете линии от морския участък на газопровода от руското крайбрежие, а в момента се работи в изключителната икономическа зона на Турция.

Руснаците обяви за реализацията на „Турски поток“ след като преди няколко години Брюксел спря друг проект за заобикаляне на Украйна като транзитна страна с тръба по дъното но Черно море - „Южен поток“. Сега „Газпром“ изгражда първата част от алтернативния си проект, който ще има капацитет да снабдява със синьо гориво основно района на турския мегаполис Истанбул и част от Източна Тракия. Руснаците не крият, че бъдещата им цел е да пуснат и втора тръба, по която да подават газ към Южна Европа, като искат нейният край да бъде на гръцко-турската граница, като по този начин България също бъде заобиколена от транзита.

През септември миналата година във Варна премиерът Борисов обяви плановете ни за изграждане на газов хъб „Балкан“, като един от източниците за снабдяването му със синьо гориво може да бъде тръбата по дъното на Черно море. Другите алтернативи са газ от Каспийския регион - Азербайджан, Иран, както и от находищата край средиземноморските брегове на Кипър, Турция и Израел. Голямото предимство на България е, че 80% от компресорните станции на Балканите са съсредоточени у нас.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.