Земята кипна под вулкана Етна

Румен Михайлов, „Монитор“, Италия - понеделник, 06-03-2017 - 13:45

Земята под вулкана „Етна“ пак си поема дълбоко дъх и изригва, но не с огнена лава, а с гъста черна и кипяща маса. Точно това се случва през тези дни в калната блатиста местност „Ле Салинеле дей Капучини“ или на български „Малките солници на монасите – капуцини“. Тя се намира край градчето Патерно, което е известно преди всичко с неговите портокали с кървавочервен сок и с аромат на ягоди.

Според учените в случая става дума за изключително явление, наречено вторичен вулканизъм, което е съпроводено с изригването на газове, вода и кал. „Малките капуцински солници“ са едни от най-активните в Европа и в света подобни вулканчета, в които обикновено водата ври, както е през тези дни. Интересното е, че напоследък кратерчетата се появяват все по-често извън блатото, дори по пътищата и земеделските земи в района. Независимо от това тъдява продължава с ускорени темпове строителството на инфраструктурни обекти и на жилищни сгради. Включително и на колодрум, който обаче остава недовършен, тъй като строителството му е преустановено заради… изригването точно по средата на газ, вода и кал!

Ако се вярва на историческите справочници, първите вулканчета в „Ле Салинеле дей Капучини“ са констатирани още през VI-ти век преди новата ера. А преди 2000 години обичащите да се плацикат в минерална вода и да се лекуват с кал римляни построили край блатото терми за чудо и приказ. Съвременният пък сицилианец ги заличил с пътища, спортни съоръжения и къщи.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.