Асансьорът е немско дело
Google

Авангарден асансьор завива на 90 градуса

ГЕОРГИ СЛАВОВ - сряда, 28-06-2017 - 14:57

Скоростта стига до 18 м/сек

Асансьорна система, разработена от германската компания "Тисен Круп", може да се движи и настрани, като прави завои на 90 градуса, съобщи в. "Дейли мейл".

Изпитателната кула за асансьора беше открита в гр. Ротвайл, Германия. Тя е висока 246 м и има 12 шахти. Три от тях ще бъдат запазени за тестовете. Скоростта на кабините в тях може да достигне 18 м/сек.

Системата не използва въжета. Във всяка шахта се движат с магнитна левитация и независимо една от друга две кабини. Те ще пътуват нагоре в едната шахта и надолу в другата, като кръгова влакова система.

Подобна система ще облекчи много придвижването с асансьори във високите сгради. Основното й предимство е, че с нея се намалява времето за чакане. Според изследване на учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, служителите в офиси в небостъргачите са прекарали 16,6 години в чакане на асансьора само през 2010 г., в сравнение с 5,9 години пътуване с тях. С новата система чакането ще бъде сведено до 15 до 30 секунди. Тя ще намали също ограниченията за височината на сградите. Освен това при нея шахтите не е необходимо да са вертикални.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.