Творбите на Вълева не са буквална илюстрация, а опит за сближаване с думите.
АРТ

Бисера Вълева материализира „Думи“-те в изложба

агенция Монитор - вторник, 02-01-2018 - 16:38

Изложба живопис и рисунки на художничката Бисера Вълева, наречена „Думи“, може да се види до 15 януари в галерията на „София Прес“ на столичната ул. „Славянска“. Творбите са вдъхновени от стиховете на поетесата Виолета Христова. Тази изложба е опит за материализиране на думите, за превръщане на емоцията, съмненията, отношенията, пътищата и затворените пространства в лириката на Виолета Христова в цветна експресия. В експозицията равнопоставено присъстват хартията като основен носител на текст и рисунки и работи, изпълнени в класическа маслена техника.

Показаните работи съвсем не са буквална илюстрация, а са по-скоро опит за сближаване („сдобряване“) с думите, строене на мост между поетичната и артистичната емоционалност на авторките. Небе на настъпваща есен, балансиране в сламена стая, недочакан сняг са част от посоките в живописната интерпретация. Думите и редовете присъстват индиректно, но без тях работите трудно биха били разчетени. В разказаните истории става размиване на границите между желанията и сбъдването, между материалността (като живописни слоеве) и мимолетността на очакването. В рисунките се съчетават материали, „запечатващи“ преходността – колаж, въглен, пастел... Защото макар и не винаги да успяваме да разпознаем ангела си, мимикрирал в черен гарван или бяла котка, се опитваме, очаквайки снегът да завали, да се спасим... в думите.

Бисера Вълева е завършила специалност „Стенопис“ при проф. Мито Гановски в НХА. Работи в областта на живописта – кавалетна и монументална, като има специален интерес към работата върху хартия. Специализирала е след спечелен конкурс в Cite des arts, Париж; La Escosesa, Барселона; Oberpfälzer Künstlerhaus, Швандорф, Германия. Има над 35 самостоятелни изложби в България и чужбина. Виолета Христова е автор на 9 книги. Нейни стихове са превеждани на сръбски, руски, английски, френски и арабски език и са публикувани в десетки национални и международни литературни издания, сборници и антологии.  

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.