Външният министър Екатерина Захариева: Време е за сближаване между Турция и ЕС

Агенция Монитор - вторник, 06-02-2018 - 10:01

"Политиците от ЕС и Турция трябва да разговарят повече помежду си. Брюксел и Анкара имат общи интереси и е време е за сближаването им.". Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи иЕкатерина Захариева в интервю за германския ежедневник Die Welt.

„Важно е политиците от ЕС и Турция да говорят повече помежду си - пряко, а не чрез медиите. Това важи и за двете страни и би могло да доведе до ситуация, която да е печеливша“, коментира Захариева по отношение на напрегнатите отношения между Брюксел и Анкара. И добавя: „Въпреки всички проблеми с Турция относно нарушаването на основните демократични права, ние също трябва да държим под око нашите общи интереси. ЕС и Турция имат общи интереси в политиката за сигурност, борбата срещу тероризма, проблема с бежанците и енергийните въпроси. Турция е не само основен търговски партньор за европейците, но и надежден съюзник в миграционната криза и важен партньор на Алианса в защитата на страните от НАТО. Трябва да говорим и за тези положителни аспекти. Време е за сближаване между ЕС и Турция. Призовавам и двете страни да направят повече“.

Захариева коментира и настояванията на Анкара за безвизово пътуване в страните от ЕС. „От 72 необходими условия досега не са изпълнени пет. През последните седмици обаче получих сигнали от Анкара, че останалите условия, включително спорното законодателство за борба с тероризма, скоро ще бъдат променени", отбелязва дипломат номер 1.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.