Горенето на хемороиди с лазер се практикува все повече
Снимки: Yandex
Имат ги 80% от нашенците, срам ги е да отидат на доктор

Обездвижване и преяждане докарват хемороиди

Силвия Николова - събота, 11-03-2017 - 15:05

Чувствате се дискомфортно. Всяко влизане в тоалетната се оказва изпитание. Обезбо­ля­ващите не помагат. Дори при добра лична хигиена често пъти остава неприятно усещане, придружено със сърбеж и натрапчивото чувство, че сте мръсен, колкото и да се миете.
 Тези усещания изпитват 80% от нашенците. Толкова са тези, и мъже, и жени, които страдат от онези образувания, така срамни за изричане и още по-неловки за признаване пред доктора. Накратко, това е заболяването, наречено хемороиди.
Те се лекуват бързо, лесно и без остатък само, ако са в начален стадий. У нас хората прибягват до лечението им само когато те станат нетърпими, тъй като се  чувстват неудобно да отидат на лекар. Тогава състоянието е в напреднал стадий, чието лечение
изисква повече упоритост
от страна на пациенти или намесата на хирург.
Има и хора, които съзнават, че хемороидите трябва да се лекуват, но поради срам не ходят на доктор и опитват да направят това сами с препарати от аптеката.
Във всички случаи човек трябва да отиде на специалист. С лечението на хемороиди се занимават проктолозите. Направление за тях се издава от личния лекар.
Признаците са подуване на корема, болки, парене и изпъване в областта на задния проход. Тези усещания подсещат да се направи преглед, тъй като тези симптоми, както и отделянето на кръв могат да означават и полипи  на дебелото черво, цироза на черния дроб, язва или дивертикулоза. Само с помощта на изследвания може да се открие конкретната причина за състоянието. Основната цел на изследванията е да се провери
състоянието
на червата,
за да се изключат други заболявания и да се определи степента на болестта. Едва тогава лечението може да започне.
Причините за появата на хемороиди са разнообразни. Основната е обездвижване, но могат да се получат и при продължителна работа на крака или често вдигане на тежести.  При физически претоварвания налягането във вените се повишава и те губят своята еластичност. Ако работата е в седящо положение, седенето върху стол или кресло е своеобразен топлинен компрес. А топлото и неподвижността предизвикват застой в кръвта. Всички “бели якички” са в рисковата група. Честият запек също предизвиква хемороиди. По своето въздействие той е идентичен с вдигането на тежести, тъй като упражнява огромно напрежение върху вените. Те се притискат и нормалното протичане на кръв е се нарушава. Лютото, пикантните ястия, алкохолът и бременността също са предпоставка за появата им.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.