При рязането се получава газ, който достига до очите и ги дразни.
carlygoogles.blogspot.com

Учени разясниха защо плачем от лука

ГЕОРГИ СЛАВОВ - четвъртък, 09-06-2016 - 15:02

Учени от Американското химическо дружество обясниха защо нарязаният лук ни кара да плачем, като пуснаха в интернет специално образователно видео, пише в. "Дейли мирър".

Сълзотворното въздействие на този зеленчук, според химиците, започва още под земята. Кромидът принадлежи към рода Allium (Лук), включващ още 400 разновидности, сред които са чесънът и арпаджикът. Тези зеленчуци попиват сярата от почвата и образуват аминокиселини, производни на сярата, които лесно се превръщат в газ.

"Когато нарежете лука се разрушават неговите клетки", обясняват американските химици. "Клетките отделят специални ензими и серни аминокиселини, които образуват сулфенова киселина. При рязането се получава производен газ, който достига до очите и ги дразни".

Американските химици препоръчват да държим лука в хладилника, преди да го разрежем. Тогава дразнещите очите съставки са по-малко летливи.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.