МОНИТОР

ЕК ни извади от държавите с „прекомерни дисбаланси“

Агенция Монитор - сряда, 07-03-2018 - 17:39

Европейската комисия (ЕК) извади България от групата на държавите в ЕС с прекомерни макроикономическите дисбаланси, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

В своя доклад за напредъка на държавите членки Европейската комисия пише, че страната ни продължава да изпитва дисбалани, които обаче вече не се оценяват като прекомерни. Това се дължало основно на постигнатия стабилен икономически растеж, подобрените условия на пазара на труда, добрите фискални резултати и подобрената устойчивост на финансовия сектор.

Комисията отбелязва, че са необходими по-нататъшни действия за справяне с някои уязвимости във финансовия сектор. Трябвало да се намали и размера на дълга на частния сектор, както и да се продължи реформата за усъвършенстване на рамката по несъстоятелността. Комисията препоръчва и да преодолеем някои структурни предизвикателства на пазара на труда, в системата за социална защита и в тези на образованието и здравеопазването.

В отговор на идентифицираните от Комисията рискове, България ще предприеме необходимите действия и мерки на политиката, които ще бъдат представени в актуализацията на Националната програма за реформи за 2018 г. и в Конвергентната програма (2018-2021 г.), посочват от финансовото ведомство.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.