Снимки: Leap Motion

Project North Star показва бъдещето на добавената реалност

Агенция Монитор - четвъртък, 12-04-2018 - 13:27

Устройството ще предоставя ноу-хау на други производители

Leap Motion е компания известна със своите сензори, които позволяват на потребителите да „докосват” обекти във виртуалната реалност, но сега представи устройство за добавена реалност (AR), наречено Project North Star. Компанията твърди, че устройството безпроблемно ще смесва реалния и дигиталния свят, предоставяйки на потребителите ново ниво на контрол над AR.


Засега Project North Star не може да бъде закупен, а по-скоро ще бъде база, която Leap Motion иска да бъде с отворен достъп, така че други производители да може да надграждат върху нея. Интересното е, че цялото устройство може да бъде построено за по-малко от $ 100, въпреки че крайното устройство със сигурност ще струва повече и ще има нужда от компютър, за да работи.
Но при цена от $ 3.000 за Microsoft HoloLens, това ще е устройство с много по-привлекателна цена. Освен ниската цена Leap Motion се надява да промени изцяло начина, по който потребителите взаимодействат с предметите в AR, проектирани пред очите им, проследявайки всяка от ръцете и дори пръстите им.

Хардуера използван в Project North Star включва два 3.5-инчови LCD дисплея с разделителна способност от 1600 x 1440 пиксела за всяко око и зрително поле с височина 95 градуса и ширина 70 градуса, което е доста добре, според днешните стандарти. Вграденият Leap Motion сензор проследява движението на ръцете на 180 градуса хоризонтално и вертикално.
Настоящия външен вид на устройството, едва би допаднал на потребителите, но може да се използва на работа или в игралната зала.

„Въпреки че това е експериментална платформа в момента, ние очакваме, че дизайна ще доведе до допълнителни старания, които ще станат достъпни за останалата част на света”, пише Дейвид Холц от Leap Motion в блога си.

Въпреки впечатляващите спецификации, Leap Motion признава, че има още работа по дизайна на прототипа, но устройството по-скоро показва пътя по който ще се развива AR технологията, особено по отношение на качеството на дисплеите и точността при проследяване на обекти.
Както показва платформата ARKit, вградена в iOS устройствата и платформата ARCore, за тези с Android, наслоената добавена реалност вече изглежда така, сякаш принадлежи към сцената, като границата между реалното и дигиталното изчезва и Project North Star е следващата стъпка към това.

В някои от демонстрациите, публикувани онлайн, инженерите от Leap Motion показват как виртуалните обекти може да паснат точно на пръста или в ръката, независимо дали държат дигитален куб във въздуха или натискат бутони от AR генерирано меню. Leap Motion може и да не открие партньори, които желаят да работят върху дизайна на Project North Star, но това със сигурност е посоката, в която се е насочила AR технологията.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.