Съгласувателна безконтролност

Агенция Монитор - сряда, 05-07-2017 - 19:00

Отново нечие безхаберие предизвика тежка катастрофа. И в случая не става въпрос за идиотско шофиране, а за задимяване на аутобана, предизвикано от нормотворческа глупост. Да, именно написан през пръсти закон е причината сметището край Ихтиман да може да си гори и опушва околността, но на практика пожарната да не го контролира, за да предотврати запалването. А не после да бърза да го гаси. До следващия път.

Според закона за да вземе разрешение за експлоатация едно сметище се одобрява от пожарната, но след това тя вече не го контролира. „Умно“, почти като в библейската сага за Пилат Понтийски, измил си ръцете, преди да прати Божия син на кръста.

Иначе човек и да реши да си построи кенеф в двора на село, ще го карат да съгласува разни бумаги с какви ли не инстанции. И после същите те ще идват да го контролират, по точно да си искат нещо в пликче, дали е спазил изискванията. За вонящите сметища обаче, в чиито недра се образува метан, никой нехае. Въпросният газ е не само отровен и горим, но и в определена пропорция с въздуха може да се взриви и от сметището да остане голям кратер. Дали и тогава писачите на закони ще се сетят какво да сторят? Въпросът е да свършат работата пред това.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.