Довършването на западната дъга ще създава известни трудности на трафика около столицата през лятото.
АВТОРЪТ
От края на април

Нова тапа към Варна на „Хемус”

ВАСИЛ НАНЧЕВ - вторник, 29-03-2016 - 11:00

Ремонтират 3 тунела между Асеновград и Смолян

От края на април ще е затруднено движението по автомагистрала „Хемус” от София за Варна. Тогава започва основният ремонт на платното към морската столицата на виадукта „Елешница”.

Трафикът ще бъде пренасочен двупосочно в другата част на съоръжението, която наскоро беше пусната в края на миналата година след основен ремонт.
През лятото се очаква тапи да има и по пътя Асеновград - Смолян. Там предстои да завърши и рехабилитацията на 48 км от него, както и на 8,5 км от път III-866 Смолян - Стойките, включени в лот 14. Ще бъде ремонтиран и пътен възел „Север“ - в района на град Пловдив, на път II-64 и АМ „Тракия“. Проектът предвижда обновяване на осветлението на тунелите при км 32, км 33 (между Асеновград и Бачково) и км 39 (между Бачково и Нареченски бани) между Асеновград и Чепеларе. Предвид големия обем и специфика на работите по възстановяване на тунелите, част от ремонтите ще се извършват с отбиване на движението, предупреждават от пътната агенция.
От АПИ уточняват още, че при осигурено финансиране ще започне изграждането на връзката на път II-86 с път III-866 в град Смолян. Целта е автомобилният трафик да се изнесе извън през кв. „Устово“. В момента се изработва техническият проект и се очаква той да бъде готов до края на месец март.
Строителството на втората част на Западната дъга на столичното околовръстно шосе и довършването на Северната скоростна тангента също ще създават проблеми на трафика през топлите месеци на годината.
През април ще стане ясно къде ще се правят текущи ремонти по шосетата, за които има заделени 26 млн. лв., уточниха от пътната агенция. Отсега е ясно само за обновяването на около 270 км шосета. Най-много шосета - 182 км ще бъдат рехабилитирани по програма „Транзитни пътища 5“. По нея продължава обновяването на 17 км от първокласния път I-7 Шумен - Велики - Преслав - Върбица. Очаква се то да завърши през август. Ще бъдат основно ремонтирани още и 23 км от третокласния път III-7302 Смядово - Златар - Велики Преслав. През лятото ще приключи и рехабилитацията на още 23 км от път II-74 Велики Преслав - Търговище. Всички тези участъци са включени в лот 5 на програмата.
По лот 4 се планира да бъдат основно ремонтирани 7 км от шосе І-7 Силистра - Шумен - Ямбол, както и пътните връзки към прилежащите пътни възли. Очаква се работата по отсечката да тръгнат през май и да завършат до края на годината.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.