6% скок на учителските заплати в малките населени места

Тихомира Михайлова - петък, 13-10-2017 - 11:50

Дават 90 млн. лв. допълнително и още 55 милиона за ръст на възнагражденията в МВР

Средно с 5-6 % ще се увеличат заплатите на учителите в школата от малките населени места. Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев в кулоарите на парламента. Повод се оказаха изказванията по-рано през деня на шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова, която обясни че догодина в бюджета ще има повече пари за образование и сигурност. За целта делегираните бюджети на тези учебни заведения ще бъдат увеличени от 1 до 30 % или средно с 4 на сто. Така всяко школо ще има възможност да вдигне заплатите с различен процент. Вълчев уточни, че за тази цел ще има допълнителни 90 млн. лв. Те са част 360 млн. лв., с които ще бъде увеличен бюджетът за образование за 2018 година, каза още министърът. От тях 240 млн. лв. ще отидат за покриване на 15-процентното увеличение на учителски заплати тази есен.

„Ние ще ги разпределим към училищата и детските градини в малките и отдалечени населени места“, поясни Вълчев относно тези 90 млн. лв., като по думите му тези средства ще бъдат разпределени и към училища, в които има деца от уязвими групи. Министърът посочи, че това е диференцирано увеличение и то има за цел да коригира неравенствата между училищата, за да предостави възможност на тези училища да привлекат учители.  Той обясни, че скокът на заплатите на учителите е бил изтеглен от януари 2018-та през тази есен и се предвижда покачването за 2019 година да се изтегли за есента на 2018 година.

Малко по-рано в кулоарите на парламента Менда Стоянова заяви, че за образование догодина се предвиждат около 330 млн. лв. допълнително. „Искам ясно да кажа, че тези заплати няма да бъдат увеличени с един и същи процент, ще има оценка. Всеки ще получи това, което трябва да бъде заплатата му според оценката“, обясни тя. По думите й повече пари ще има и за сигурност и за социалният сектор. „В социалния сектор имаме над 1 млрд. лв. допълнителни разходи, в сравнение с тази година. Те са насочени към пенсии, здравеопазване и социални услуги и подпомагане“, посочи Стоянова. Планира се и скок на заплатите на военните, наред със сериозните суми за обновяване на техниката. „В сектор „Здравеопазване“ са предвидени допълнително сериозни суми. Болниците са търговски дружества, личните лекари също. Решението за увеличението на заплатите е решение на дружествата“, коментира още тя.

Около 55 млн. лв. ще има догодина за увеличаване на заплатите в системата на МВР, заяви пък в кулоарите на парламента междувременно вътрешният министър Валентин Радев. По думите му пари ще има както за полицаите, така и за пожарникарите. Покачването щяло да бъде диференцирано, а сумите да бъдат предомно за служителите с полицейски правомощия, а не за чиновниците в МВР.
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.