По традиция от вече 10 години в Оряховица ще се проведе конкурс за най-тежкия откъснат плод, мустните разказват че м.г. имало 400-грамова райска ябълка
Христо Христов

Старозагорско село юбилейно слави райската ябълка

Христо Христов - петък, 18-11-2016 - 09:58

За десети, юбилеен път в старозагорското село Хрищени в събота ще изпеят специално написан химн в прослава на екзотичното плодно дърво „райска ябълка“.

Тукашните припомнят, че първата фиданка била засадена през далечната 1935 година от свещенника отец Николай, който я получил от тогавашния пръв градинар на цар Борис Трети, с когото карали заедно казармата.

От тогава та и до днес в над 140 от дворовете на селото с 2 000 жители има дръвчета, отрупани през есента с оранжевите плодове.По традиция фестът се провежда в Деня на християнското семейство или в навечерието му, разказва каращата четвърти мандат селска кметица Радка Желева.

В програмата е включен конкурс за най-голям плод, а чевръстите домакини представят разнообразни ястия, приготвени с участие на ябълките.Сред екзотиката е и местната „райска ракия“, която по нищо не отстъпва на най-марковите напитки.

Историците припомнят, че дръвчето, чието име едва от древногръцкото

diospyros /божествен огън/ е пренесено в Европа през ХVІІІ в от Китай и Япония.У нас то е засадено в 30-те години на ХХ век.

Лечители твърдят, че ако върху прясна рана се наложи от месестата сърцевина- заздравяването става за броени дни.Отвара пък от райската ябълка помагала за лекуването на на анемия,кървящи венци и диабет. Една изядена на гладно ябълка сутрин разсейвала черните мисли и депресията, настояват възрастни хрищенци.

По същото време в съседното село Оряховица пък ще честват празника на ореха.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.