Снимка: NASA

НАСА планира пилотиран полет през 2019

Агенция Монитор - неделя, 26-02-2017 - 13:27

Възможно е, НАСА да се завърне към пилотираните от хора космически полети по-рано от очакваното. НАСА провежда проучване за възможното поставяне на екипаж от двама на първия интегриран полет на ракетата Space Launch System (SLS) и космическия кораб Orion, през 2019 за Exploration Mission-1 (EM-1 ).

Първата пилотирана от хора мисия на Orion, първоначално бе планирана за 2021, когато четирима астронавти ще обиколят Луната, след като безпилотната EM-1 мисия  извърши подобен изпитателен полет. Въпреки това, настоящата администрация на САЩ желае това да се случи по-рано и иска да знае дали подобен ход е възможен, преди вземенето окончателно решение.

Ако астронавтите ще летят на EM-1, това ще изисква редица корекции в полетния план и модификации на космическия кораб. Една евентуална промяна ще бъде отменянето на мисията EM-1 в полза на EM-2, която ще включва осемдневно прелитане около Луната със свободна траектория за връщане. Освен това, капсулата за екипажа ще трябва да бъде оборудвана с животоподдържащи системи, като всички инженерни промени ще трябва да отговарят на строгите и взискателни стандарти за космически кораб пилотиран от хора. Космическата агенция обмисля също, да насрочи скоро изпитания на Orion, при аварийна ситуация.

Докато се провежда проучването, НАСА казва, че ще продължи да работи по SLS и Orion в Space Launch Complex 39В, Vehicle Assembly Building в Космическия център Кенеди във Флорида. Това включва изпитания на най-големия резервоар за гориво за SLS, както и вибрационни тестове включващи астронавти със скафандри в симулатор на космическия кораб Orion, които да определят способността им да се справят с контролите при изстрелване.

”Приоритет за нас, е да гарантираме безопасното и ефективно изпълнение на всичките ни планирани изследователски мисии с ракетата Space Launch System и космическия кораб Orion”, казва Уилям Герстенмайер, сътрудник в дирекция Human Exploration and Operations Mission в НАСА. "Това е оценка, а не решение, като първоначалната мисията EM-1 остава изпитателен полет без екипаж.”

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.