Кирилицата е голямо постижение, затова всеки иска да си я присвои

Доц. Ваня Мичева, Институт по български език към БАН - петък, 30-06-2017 - 17:10

Кирилицата е едно голямо постижение на западната цивилизация. В това понятие обаче включвам и Балканския полуостров. Тъй като много народи искат да се гордеят с нещо такова, най-вероятно затова има спор на кого е това постижение и периодично възниква дискусия в публичното пространство. Постът на американския писател Джон Гришам и дискусията, която породи между македонци и гърци, е поредното доказателство за това.

Нека си припомним, че кирилицата е третата азбука в съвременна Европа, призната за официална от 2007 г. Но през 9-и век не е така. Тогава тя е четвъртата азбука-след еврейската, латинската и гръцката. Така че двамата братя Кирил и Методий се борят срещу т.нар. триезична ерес-схващането, че може да се пише само на еврейски, гръцки и латински. Според мен грешката на всички, които се изказват по темата, е, че разделят азбуката от езика. Трябва да се знае, че кирилицата е създадена за старобългарския език. Другата грешка е, че се бъркат глаголица и кирилица. Истината е, че двамата братя създават първата литература на славянски език и този език е старобългарски. Има следи от дейността на Кирил и Методий и в Чехия, и в Полша. Затова много хора смятат, че старобългарският губи етническата си принадлежност, защото се ползва от всички славяни. Но това не е така. Именно тогава славяните чуват и Божието слово на разбираем език. Това е много важно за демократизацията на културата през Средновековието. Например французите слушат Божието слово на разбираем език три века по-късно, а англичаните - дори четири века. Дотогава те го слушат на латински и не го разбират.

Другото важно нещо е, че кирилицата наистина не е създадена нито от Кирил, нито от Методий. Не е истина, че са монаси. Кирил се замонашва за малко, преди да почине в Рим. Дотогава е бил светски човек. Той е учен, преподавател в Магнаурската школа. Методий действително от по-млада възраст е бил в манастир, но двамата братя създават глаголицата - първата старобългарска азбука.

Колкото до дискусията между македонци и гърци, която предизвика постът на Джон Гришам, нека уточним, че държава Македония има от 20-и век. По времето на княз Борис Охрид и цялата област около него принадлежи на българската държава. Солун пък е бил населен със славяни от българската група. Така че дори да приемем, че по произход Кирил и Методий са гърци, то те се отдават на една кауза с просвещаването на славяните и то на разбираем език. Това е тяхното дело и то не е свързано с това дали са гърци, македонци или монаси. Важно е за кого работят, а те работят за славяните.

Затова някои се опитват да покажат, че знаят нещо за кирилицата. Но нещата се смесват, а не се знае историческата истина и фактите. Затова трябва да се четат енциклопедии и речници. Много хора говорят, без да четат. Делото принадлежи на старобългарската култура, а Кирил и Методий нямат нищо общо с Македония, която тогава дори не съществува.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.