Проф. Фани Мартинова
Монитор
Безплатни прегледи в две болници

Имунен дефицит докарва отравяне на кръвта

СИЛ­ВИЯ Ни­ко­ло­ва - сряда, 19-04-2017 - 18:27

Чести възпаления на ушите и абцеси подсказват за него

Имунният дефицит може да доведе до отравяне на кръвта и редица други смъртоносни заболявания, предупредиха имунолози.

Имунната система е първата бариера срещу навлизането на патогенни микроорганизми (вирусни, бактериални, гъбични) в организма на човека. Тя е отговорна и за изграждане на специфична защита срещу някои собствени патологични клетки и молекули, предизвикващи зачестилите напоследък автоимунни заболявания. Тези промени в имунната система са причина за първични (вродени) или вторични (придобити) имунодефицити, а също и за свръхчувствителност от бърз или от забавен тип, изразена най-често с алергични прояви. Това обясни проф. Фани Мартинова, координатор на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология в „Пирогов“. По думите й всеки пациент може да се ориентира дали той или детето му се нуждаят от имунологична консултация по един или няколко от 10-те критерия за наличие на вроден имунен дефицит. Те включват: чести възпалителни заболявания на ушите (четири или повече отити за една година); две или повече сериозни инфекции на синусите за година; приемането на антибиотици за два или повече месеца с незадоволителен ефект; прекарани две или повече пневмонии в рамките на година; забавено физическо развитие при новородени и малки деца; рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи; персистираща кандидоза (упорита млечница) на устната кухина или кожна гъбична инфекция необходимост интравенозни антибиотици за лечение на инфекцията; две или повече инфекции на вътрешни органи, включително сепсис и данни за наличие на първичен имунен дефицит в семейството.

Пациентите с вероятен имунен дефицит трябва да извървят дълъг път, за да получат необходимата консултация при клиничен имунолог. Личните лекари знаят основните признаци за наличието на това състояние, но те нямат право да го изпращат директно към клиничен имунолог. В зависимост от проблема го насочват към съответния специалист по ревматология, алергология, белодробни, вътрешни или УНГ-болести. Той от своя страна може да даде направление за клиничен имунолог, каза проф. Мартинова и припомни,ч е ако те нямат въпросния документ, трябва да си платят.

За да им спести това неудобство, болница „Пирогов” организира безплатни прегледи и консултации с хора, които страдат или имат съмнение за имунен дефицит. Те ще се проведат от 24 до 28 април. Направление не е необходимо

но желаещите трябва да си запишат ден и час на телефон: тел. 02/91 54 311. Прегледите ще се извършват всеки работен ден от 8 до 13 ч. в рапортната зала на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология, която се намира в двора на УМБАЛСМ "Пирогов" - бул. "Тотлебен" № 21 (III етаж над Клиника по гнойно-септична хирургия).

Безплатни прегледи за имунен дефицит ще се провеждат и в Александровска болница, също в периода 24 – 28 април. Желаещите трябва да си запишат час на телефон: 0877 570898.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.