Рискът от голямо поскъпване на водата има при малките водни дружества, смятат от бранша.
МОНИТОР

Нови тръби вдигат цената на водата

ВАСИЛ НАНЧЕВ - сряда, 06-04-2016 - 10:00

Инвестициите, направени в последно време за обновяване на ВиК инфраструктурата, ще доведат неминуемо до поскъпване на водата. Това прогнозират от Българска асоциация по водите (БАВ).

Нейният председател Иван Иванов смята, че плащането на амортизационните отчисления за новопридобитите активи логично ще се отрази на цената на водата и ще доведе до лекото й покачване. „С колко ще е поскъпването зависи от конкретното дружество. За малките ВиК, които не са влезли в голяма водна асоциация, със сигурност водата ще поскъпне повече”, прогнозира той. По думите му причината е, че те трябва да изхарчат немалко пари за да спазват показателите на ЕС за пречистване на отпадните води и предоставяне на качествена услуга на абонатите си. Според него правейки сами инвестиции, без да ползват евросубсидии, те ще бъдат принудени да вдигат цената на водата.

На подобно мнение е и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. По думите му малките ВиК дружества няма да могат да се справят, защото нямат не само финансовите възможности, но и кадрови потенциал. Инвестиции в големи оператори винаги излизат по-евтино, защото се икономисва от мащаба, смята той.

„Остават още 23 общини, които засега не искат да участват в процеса по консолидация във водния сектор”, заяви Нанков по време на конференцията „Булаква”, проведена вчера в София.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.