Отнемат имоти на бизнесмен, отива в затвора

Христо Христов - четвъртък, 12-01-2017 - 14:56

С апартамент и хангар се разделя сливенският бизнесмен Тихомир Тихолов, съобщиха от Апелативната прокуратура в Бургас, след като апелативният съд там е потвърдил наложената на 47-годишният мъж осъдителна ефективна присъда от 5 години и 6 месеца лишаване от свобода.

Подсъдимият Тихолов е признат за виновен за това, че при условията на продължавано престъпление, като помагач, в съучастие с Диляна Бъчварова, (управител на обявеното в несъстоятелност софийско “Ротира груп“ ООД), като извършител, избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – над 52 хиляди лева, корпоративен данък и над 112 хиляди лева по ЗДДС. За целта те са представили пред НАП лъжливи годишни данъчни декларация и чрез затаяване на истинската ситуация в ежемесечните справки – декларации по Закона за ДДС.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор.

Името на Тихолов влезе в криминалните хроники още през 2008 година, когато от съда в град Хановер поискаха екстрадирането му. Срещу него бяха повдигнати обвинения за 6 престъпни деяния в чужина, като пет са били на територията на Германия.Сред тях бяха сводничество и набавяне на фалшиви документи за самоличност; изнасилване; противозаконно лишаване от свобода на 25-годишна българка , която била насила трафикирана в чужбина с цел проституция. Шестото престъпление - незаконно придобиване на боеприпаси е било у нас.

При ареста му в Сливен тогава му е била наложена мярка за неотклонение "домашен арест", която нарушил. Задържан е бил отново в София, като тогава от него били иззети незаконно притежавани ловни патрони 12-калибър.

В деня, когато е трябвало обаче да го върнат на съдебните власти в Германия решението за екстрадицията е било отменено под претекст, че „сам се е предал на полицията в България“, припомниха магистрати от Сливен. За престъпните си деяния в чужбина той е бил осъден условно и продължил да върти строителния си бизнес в родината необезпокояван до скоро.По думите на прокурори от Града на стоте войводи и до момента Тихолов и негова близка предлагат консултантски услуги по разработка на европроекти.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.