В екоинспекцията в Русе

„Монтюпе” представи програма за проблема с мръсния въздух

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА - вторник, 08-08-2017 - 16:42

Компанията „Монтюпе” представи в екоинспекцията в Русе програма за решаване на проблема със замърсяването на въздуха в града. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/. Това е първият ангажимент, който френският инвеститор и собственик на завода за автомобилни части в Русе изпълнява след срещата неотдавна с министъра на околната среда и водите Нено Димов. Тогава ръководството на предприятието се съгласи да направи инвестиция за 5 милиона евро, за да се гарантира качеството на въздуха в региона и да се създаде здравословна среда за работниците.

С внесеното предложение дружеството се задължава да изпълни поредица от технически решения в краткосрочен план, които не са свързани с процедурата за промяна в комплексното разрешително. Мерките са свързани с осигуряване на обмен на въздуха в халетата най-малко 3-4 пъти на час чрез монтиране на водни охладители, локални и общообменни аспирации. От дружеството трябва да се съобразят с изискването емисиите да се обхващат в максимална височина и да се отвеждат към биофилтъра.

Предвижда се и разработване на цялостен проект за отопление, вентилация и климатизация на халетата с нова аспирационна и вентилационна система. Срокът за представяне в екоинспекцията е септември тази година.

Инвеститорът трябва да проучи системи за собствен мониторинг за отчитане на замърсителите в границата на работната площадка. Информацията ще се предава оn-line в реално време на страницата на екоинспекцията. Видът на техниката и методите ще бъдат избрани от РИОСВ и заплатени от инвеститора.

След множество сигнали от граждани за замърсяване на въздуха в Русе и извършени от екоинспекцията проверки и замервания на „Монтюпе” бе наложена глоба в размер на 450 000 лева.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.