Глобяват концесионер, изсипал отпадъци от магмени скали

Диана Варникова - понеделник, 12-03-2018 - 14:26

Пазарджишката Регионална инспекция за околната среда и водите ще състави акт  на фирма „ Ватия Холдинг“ заради нерегламентираното депониране на производствени отпадъци близо до  вододайната зона на Стрелча. В неделя преди обяд бе констатирано, че на насипището за минни отпадъци в участък „Мали кладни дял” са изсипани около 25 тона производствени отпадъци от първична преработка на пегматити. Пегматитите са магмени скали - източник за добив на различни минерали. Там бяха задържани и два камиона, които изсипват от въпросните отпадъци, а шофьорите на товарните возила-пратени в ареста на Районното управление на полицията в Панагюрище.  Последва съвместна проверка на екип от експерти на РИОСВ, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната лаборатория на Изпълнителната агенция за околната среда в Пазарджик, при която е направен оглед на находище за добив на пегматити в землището на Стрелча с оператор „Ватия”АД.
Огледът на експертите е установил изтичане на дренажни води от насипището в река „Меде дере”. Взети са водни проби от дренажните и повърхностните води преди насипището. Измерените моментни показатели не показват замърсяване на повърхностния воден обект. Заради липса на пречиствателно съоръжение на „Ватия Холдинг”АД ще бъде съставен акт за установено административно нарушение на  Закона за водите, съобщиха от екоинспекцията. Според местни жители въпросното находище за добив на пегматит е възобновено преди 10-ина години и оттогава било редовна практика да се изсипват отпадъци там. Мястото е на около 150 м от водохващането, което осигурява питейна вода за цяла Стрелча и според жители на града изсипаните отпадъци от рудника са основната причина за замърсяването на питейните води. В края на  февруари специалисти от Регионалната здравна инспекция установиха микробиологично замърсяване на водата за Стрелча с колиформи.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.