За една година

Приходите на 1400 малки и средни предприятия са нараснали с една трета

Агенция Монитор - петък, 10-11-2017 - 15:09

Софийска компания е реализирала рекорден ръст приходи от 593 на сто

Приходите на 1438 малки и средни предприятия са нараснали с 30 на сто през 2016 г. спрямо предходната година. Това е заявила изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева при обявяването на класация за най-динамичните малки и средни предприятия в България, която е направена сред тези фирми по публични данни, съобщиха от Агенцията.

Фирмите са реализирали приходи за 17.324 млрд. лв., което е 18.4 на сто от БВП за миналата година. Нетната печалба е почти 1.2 млрд. лв., а активите им - 11.7 млрд. лв. От първите десет компании в класацията, шест са базирани в София и по една в Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград. Продажбата на автомобили и части, производство на машини, търговията, транспортът, високите технологии и производството на облекла и текстил са секторите, в които са реализирани най-големите приходи. Търговията реализира ръст от 170.8 на сто, строителството - 150.2 на сто, транспортът - 97.8 на сто, информационните технологии - 91 на сто, облекло и текстил - 68 на сто.

Захариева е посочила, че трябва да се обогатят съществуващите инструменти в подкрепа на засилването на предприемаческия дух сред младите хора и да се гарантира, че програмите остават насочени към развитието на основни умения. Бизнесът иска да се въведе предприемачеството като част от програмите на всички етапи от обучителния процес. ИАНМСП и Министерството на икономиката работят да се опростят и намалят допълнително разходите за процедурите за започване на бизнес, да се намали административната тежест, да се улесни достъпът до финансиране и да се мотивират повече хора да развиват своите предприемачески инициативи. До момента от 187 предоставяни административни услуги, са предложени промени в 113, като от тях 67 броя такси са предложени за намаляване, а за 21 услуги таксата напълно отпада. 

Мариета Захариева е наградила победителя в класацията - софийска компания, която е реализирала рекорден ръст приходи от 593.60 на сто за миналата година или общо 5.417 млн. лв. В нея са заети 12 служители. Тя е специализирана в изготвянето на цялостна концепция за системи за закотвяне на плаващи съоръжения на различни дълбочини. Участвала е в реализацията на яхтените пристанища Балчик и Созопол, на първото рибарско пристанище в Сарафово и в създаването на първия изкуствен подводен риф в акваторията на българското Черноморие. Компанията е била основният изпълнител в световноизвестния проект "Плаващите кейове" на Христо Явашев - Кристо на езерото Изео в Италия. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.