Пръстен открива експлозиви

Агенция Монитор - четвъртък, 12-10-2017 - 14:28

С развитието технологиите се появиха всякакви функционални бижута, от проследяващи тренировката обици до гривни, които отблъскват нападателите. Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего са създали бижу, което е малко по-различно. Те са направили пръстен, който открива химически и биологични заплахи около потребителя.

Пръстенът се състои от две основни части,  капачка електрохимически датчика за откриване на конкретни съединения, под която се намира платка, която обработва данните и ги предава безжично до смартфон или лаптоп.

Извършвайки волтаметрични и хроноамперометрични измервания, пръстенът може да открие широк спектър от заплахи. В сегашната си форма, обаче, е оптимизиран за откриване на експлозиви и органчнофосфатни нервни агенти, както в газообразни, така и в течни състояния.

„За първи път показахме напълно интегрирана безжична на мултиплексирана платформа с химически сензори в пръстен за засичане на няколко заплахи едновременно (експлозивни и нервни агенти)”, твърдят учените. „Настоящата разработка е насочена и към нарастващите нужди от обединяване на силните страни на модата и устройствата за носене, създавайки устройства, които да помогнат за широко приемане на сензорната технология за носене.”

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.