Мекият покрив се сгъва за 5 секунди и може да бъде отварян и затварян при скорост до 140 км/ч.
Монитор Архив

Струя свеж въздух

Денислав Стоянов - вторник, 16-06-2015 - 21:55

Opel Adam Rocks сваля шапка за удоволствието от шофирането под открито небе

В летните горещини повечето шофьори се радват на хладните вълни от климатика в колата си, но за други притокът на свеж въздух от отворените прозорци доставя по-голяма наслада. Всеки, който веднъж е усетил сливането с природата и удоволствието от шофирането под открито небе, си мечтае за кабриолет. Но сгъваемите текстилни покриви или сложните метални прибиращи се конструкции на купе-кабриолетите не са особено предпочитани напоследък. Затова от Opel са използвали един чудесен похват за шофиране под открито небе и в новия си модел Adam Rocks са внедрили стандартен сгъващ се текстилен покрив Swing Top с електрическо задвижване. Той осигурява бърз достъп до небето над автомобила и се задейства електрически с помощта на бутон в предната част на тавана. Сгъва се прилежно до задните колонки само за 5 секунди и може да бъде отварян и затварян докато Adam Rocks

се движи със скорост до 140 км/ч

Това позволява на водача бързо да затвори покрива без нужда от спиране, ако например внезапно завали дъжд. Системата Swing Top осигурява широк прозорец към небето отгоре, не изисква компромиси със здравината на каросерията и не засяга обема на багажника на Adam Rocks, като по този начин не влошава практичността и запазва своята функционалност. Целият покривен модул е изработен от издръжлива трислойна материя с неопренов слой за по-добра водоустойчивост и надеждност. Покривът се предлага в черен или тъмно кафяв цвят, като контрастира с цвета на купето.

Именно този сгъващ се текстилен покрив е едно от нещата, което прави Opel Adam Rocks атрактивен модел за всички сезони, но автомобилът притежава още няколко ярки достойнства, с които не само ще се хареса на дамите, но ще привлече и силния пол. Мъникът е с офроуд характер, който се подчертава с увеличения с 15 мм пътен просвет в сравнение с този на Adam, оборудван със спортни 17-цолови колела. Така Opel Adam Rocks се издига 14 см над земята и притежава предимствата на компактен кросоувър.

Новият модел впечатлява със солиден и изискан външен вид, шикозен и забавен интериор, но най-завладяващ е мощният бензинов турбодвигател под предния капак. Освен това моделът е стабилен на пътя и вози комфортно. Тестваният Opel Adam Rocks се задвижва от изцяло новият бензинов 3-цилиндров двигател 1.0 Turbo с мощност 115 к.с. Той е комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия, която работи прецизно и балансирано. Още с потеглянето новият двигател на Opel впечатлява с динамиката си, като бодро ускорява Adam Rocks от място до 50 км/ч, а от 0 до 100 км/ч са му необходими 9,9 секунди. С подаването на повече газ Adam Rocks

стартира като спортен автомобил

при светването на зеления светофар. Благодарение на максималния въртящ момент от 170 Нм, който е на разположение в широкия интервал от 1800 до 4500 об/мин, Rocks разполага със стабилна тяга от самото начало на работния диапазон. Това се изразява особено отчетливо при ускорението на 5-а предавка от 80 до 120 км/ч, което отнема по-малко от 11 секунди. Когато водачът предприеме изпреварване, свали една или две предавки надолу, двигателят осигурява прилив на тяга и маневрата става с лекота. Независимо от бодрия си темперамент, новият 1,0-литров турбобензинов мотор изразходва едва 5,1 л/100 км в комбиниран цикъл, като в града и при динамична езда скача до около седем на сто. Окачването на Opel Adam Rocks отпред е независимо с елементи на McPherson, а отзад е с торсионна греда. Компонентите са модифицирани така, че да издържат на различни натоварвания при разнообразни условия на движение. Промените в ходовата част засягат пружините, амортисьорите, геометрията на задното окачване и кормилната система. Отличната стабилност, която Adam Rocks демонстрира на планински път със завои, в комбинация с действието на електронната стабилизираща система предоставят чудесни възможности за динамично шофиране.

Новият Opel Adam Rocks е впостоянна връзка с околния святи глобалната мрежа, благодарение на системата IntelliLink. С нея лесно се интегрират функциите на новите модели смартфони с операционна система Android или Apple iOS в колата, като това позволява на водачите да не губят контакт със света.Системата IntelliLink дава възможност за свързване на външни устройства и чрез USB и Bluetooth, възпроизвеждане на музика, 7-инчов сензорен цветен екран и 7 високоговорителя. Мобилните устройства за съхранение на данни от рода на MP3-плейъри, iPod, iPad, таблети и други също могат да бъдат включени към системата чрез USB-кабел или с Bluetooth. Системата IntelliLink е оборудвана и с модул за навигационна функция с помощта на приложението BringGo и осигурява възможност за достъп до карти за страните в Източна и Западна Европа. Особено ценна за младите шофьори е функцията за самостоятелно паркиране без необходимост водачът да докосва волана.Системата автоматично насочва Adam Rocks в свободното пространство със сведени до минимум прецизни маневри и без никаква опасност от повреди. Водачът трябва само да сменя от първа на задна предавка и да борави внимателно с газта и спирачката. Системата за подпомагане при потегляне по наклон задържа действието на спирачната система за период от 2 секунди след момента, в който водачът вдигне крака си от педала на спирачката и предотвратява нежеланото потегляне назад по стръмна улица.