Полза от оправдания за язовирите няма

Иван Тропанкев - сряда, 22-11-2017 - 19:29

Стряскащо е констатираното от прокуратурата, че от “4390 язовирни съоръжения, 54,41% от тях са в неизправно, частично работоспособно или неизправно работоспособно състояние”. Излиза, че съмненията на хората след всяко наводнение, че една от причините са именно неподдържани водоеми, са логични. Още по-обезпокоително е, че магистратите отбелязват масово неизпълнения дадените предписания за ремонт. И вместо Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) да им наложи санкции, просто им издавала нови предписания. Резултатът от това безхаберие в повечето случаи е човешки трагедии и бъркане в джоба на данъкоплатците.

Разбира се, че след като правителството откликна на прокурорската проверка, първо започват оправданията. Но от това полза няма. И размахването на бумащина е нещо като викане на Неволята. Единствено спешните ремонти и публичното оповестяване на резултатите от тях, могат да успокоят хилядите, които при всеки по-сериозен дъжд, губят съня си в очакване на поредния потоп.

Само ще отбележим, че в резултат на взетите мерки във Варненския квартал Аспарухово, няма опасност наводнението да се повтори. Така трябва да е и на други места. Да се предвиждат опасностите, е не да се поправя грешката, след като злото дойде, е смисълът на тази проверка. Затова не ни се слуша, кой какво бил направил, а още по-малко, че не трябвало да се създава паника, язовирните стени щели да издържат дори 9 бала земетресение...

Пилатовото измиване на ръцете е най-лесното за всеки чиновник. Затова се надяваме, че както прокуратурата съвестно си свърши работата, така и след време тя ще извърши повторна проверка и като установи, че всичко е било “от ден до пладне”, ще действа с цялата строгост на закона.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.