Преди ледения уикенд

Осигуряват подслон на 100 клошари в Пловдив, 20 не искат на топло

Ели Крумова - сряда, 04-01-2017 - 16:02

Община Пловдив и социалните служби са в трескава подготовка да осигурят подслон и топла храна на всички близо 100 бездомници по време на очакваните ледени дни в края на тази седмица. Тогава температурите през нощта се очаква на някои места в страната да достигнат до минус 22 градуса, което може да бъде фатално за хората без покрив. Въпреки това обаче някои от тях категорично отказвали да бъдат настанявани на топло и предпочитали да спят под открито небе. Това съобщи зам.-кметът Георги Титюков. Той уточни, че във вторник с шефката на социалната дирекция в общината Веселина Ботева са обиколили няколко институции в Пловдив, за да огледат имат ли подходящи помещения за временно приютяване на бездомници.

„Разширяването ще е временно заради очакваните екстремно ниски температури. В самия приют на ул. „Радко Димитриев” 33 сме се разпоредили стаичките, в които са по двама, да сложат по още едно легло. Така ще се отворят още 8 допълнителни места”, каза Георги Титюков. По думите му в Дома за стари хора на бул. „Коматевско шосе” е намерено подходящо помещение с южно изложение, в което на първо време могат да бъдат сложени 10 легла. На настанените там бездомници ще бъде осигурявана топла храна и грижи, а домът ще получи временно финансиране с общо 6 000 лева от общината до март.

„Бездомници, които се нуждаят видимо от медицинска помощ, ще бъдат насочвани към Първа и Втора градска болници. След като бъдат обслужени медицински, ще бъдат насочвани или към Дома за стари хора, или към приюта”, каза още Титюков, който подчерта, че клошарите не могат да бъдат настанявани в приюти, ако не са съгласни с това. „Има хора, корави, които категорично отказват да бъдат настанени в приюти. Те са пълнолетни и против тяхната воля не могат да бъдат задължени”, уточни Титюков. Около 20 бездомници са подписали декларации при социалните, че не желаят в мразовитите дни да бъдат временно настанявани някъде на топло. „Наши служители обходиха човек по човек да информират за задаващият се арктически студ. Обясниха им, че могат да получат помощ - баня, нощувка и вечеря в общинския приют. Някои се съгласяват, а други – не”, коментираха социалните.

Общинските предприятия в Пловдив, чиито служители работят на открито, също ще вземат мерки. От „Чистота” и „Градини и паркове” коментираха, че ще осигуряват на всеки час почивки на топло за работниците си във фургони. Там ръководствата на предприятията са осигурили диспенсъри за топла вода, за да могат хората да си направят кафе или чай и да се стоплят. Служителите на Синя зона ще получават топъл чай и ще се редуват да събират такси от шофьорите. От БЧК съобщиха, че в мразовитите дни ще имат готовност да дават топли напитки на хора, които живеят на улицата.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.