Новото строителство на жилища няма да позволи бум на цените на пазара.
СНИМКА МОНИТОР
Увеличава се търсенето на големи апартаменти

Недостиг на нови жилища стимулира поскъпването

ВАСИЛ НАНЧЕВ - понеделник, 11-01-2016 - 22:00

Брокери очакват ръст на цените от около 5 на сто

ВАСИЛ НАНЧЕВ

Недостигът на нови жилища ще стимулира собствениците им да ги предлагат на по-високи цени, прогнозират имотни брокери. Според изчисленията на една от столичните агенции обаче поскъпването няма да надмине 5-7 на сто. Причината е, че от лятото на пазара ще започнат да излизат повече новоизградени имоти.

В зависимост от големината една жилищна

 

кооперация се строи за 1-2 години

 

Това означава, че само в София до лятото ще излязат най-малко 1200 нови жилища, чието изграждане е започнало през 2014 г. Отделно само за първите 9 месеца на миналата година е тръгнало строителството на още около 2400 апартамента. Бройката е двойно по-голяма, отколкото през по-миналата година. Част от тях се очаква да получат разрешение за ползване още до края на декември. В цялата страна през 2014 г. са започнали да се строят 8355 жилища, а за първите три тримесечия на миналата година - почти 10 000.

Брокери припомнят още, че през миналата година ръстът на цените накара немалко предприемачи да размразят спрени преди време проекти за строеж на жилища, които могат да бъдат завършени по-бързо. Някои такива проекти в периферните райони на София са за стотици апартаменти.

През 2015 г.

 

се събуди и търсенето на жилища „на зелено”

 

което допълнително ще стимулира инвестициите в жилищни имоти.

Интересна тенденция от миналата година е и нарастването на интереса към апартаменти с по-голяма площ. „През 2016 г. търсенето на тристайни жилища ще се запази, но все още няма активно предлагане на такъв тип имоти”, обясни Люба Атанасова, шеф на една от посредническите агенции в София. Според нея това ще насочи купувачите към центъра на столицата, където има повече обширни и ефективно разпределени жилища, отговарящи на изискванията им. По думите й хората, решили да си купят по-широко жилище, ще са готови да платят от 75 000 до 125 000 евро. Брокерката прогнозира и нарастване на броя на сделките „на зелено”, финансирани с ипотечен кредит.