Прегледите ще продължат до края на октомври
Yandex
Безплатна проверка на очите в цялата страна до октомври

80 000 българи засегнати от глаукома

Силвия Николова - сряда, 15-03-2017 - 17:47

Още толкова не знаят, че са засегнати от нея

Близо 80 000 българи са засегнати от глаукома, още толкова не знаят, че вече развиват болестта, съобщи проф. д-р Генка Петрова.

По данни на Националната здравноосигурителна каса диспансеризираните хора със заболяването в България са 78 487 души. Две трети от тях са жени, а близо 64 000 души са над 60-годишна възраст. Всяка година новооткритите случаи са около 7500, което е много по-малко от реалната заболеваемост.

По данни на СЗО, между 2 и 4% от хората в света страдат от глаукома. Диспансеризираните болни с глаукома у нас са около 1% от населението, което означава, че още близо 80 000 души не знаят, че имат глаукома и са застрашени от необратима слепота.

Има региони, където откритата заболеваемост е под 1 на сто.

Това означава, че огромен брой от жителите на тези населени места трябва да бъдат насочени към скрининг. Сред регионите с нисък процент на откриваемост на заболяването са Благоевград, Враца, Добрич, Кърджали, София област, Търговище, Смолян и Шумен .

Глаукомата е сред водещите причини за необратима слепота.

Загубеното зрение не може да се върне, затова колкото по-рано се открие тя, толкова по-голям е шансът за съхранение на зрението. Наричат глаукомата „тихият крадец на зрение“, защото тя протича без симптоми и се открива едва, когато зрението бъде загубено.

От Сдружение „Пациентска организация „Глаукома“ настояват да се приемат мерки за ранното откриване на заболяването, за да се избегне слепотата.

Те би трябвало да включват редовен скрининг, като образните изследвания да бъдат заплащани от Националната здравноосигурителна каса и реимбурсиране на 100 % на антиглаукомните медикаменти. Сега касата поема 50 на сто от цената на препаратите.

„Това е недостатъчно, като се има предвид, че очните заболявания водят до най-високия процент инвалидизация, а оттам – и до увеличение на разходите за инвалидни пенсии и придружител”, заявиха от сдружението.

До края на м. октомври т.г. в цялата страна ще се проведат безплатни прегледи за глаукома на рискови пациенти. Телефонът за информация и записване е 070010126 (на цената на един градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи). От там желаещите да изследват зрението си могат да научат къде в техния град ще бъдат те.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.