По време на БГ председателството на ЕС

Плащаме 400 бона за нощувките на 2000 ВИП гости

МАГДАЛЕНА КОВАЧЕВА - понеделник, 09-10-2017 - 15:33

България ще плати 400 000 лв. за нощувките на 2 000 ВИП гости, които ще дойдат у нас по време на председателство ни на Съвета на ЕС през 2018 година. Това заяви ресорният министърът Лиляна Павлова след като откри годишното заседание на Националния съвет по туризъм.

Освен тези 2000 делегати страната ни ще бъде посетена от още 20 000 гости, а общият брой на нощувките надхвърля 32 000. 22 хотела в София вече са заявили готовност за партньорство. Те трябва да притежават три, четири или пет звезди, както и добра локация. „Тук не правим разграничения, защото имаме добри хотели около Летище "София“. Само за ВИП гостите имахме ограничение от гледна точка на звезди и локация. За тях трябваше да са четири или пет звезди и на разстояние 2 км от двете основни сгради за председателството. За останалите, тъй като ние не ги плащаме, не предплащаме, а само препоръчваме, за тях сме по-гъвкави, могат да са в по-голяма отдалеченост“, отбеляза Павлова. Министърът допълни, че след открита обществена поръчка вече има избран хотел, в който ще нощуват ВИП персоните.

Павлова съобщи още, че сайтът за Българското председателство ще заработи от 1 декември и то на четири езика.

На откриването на заседанието бе и министърът на туризма Николина Ангелкова, която коментира исканата й оставка от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Тя бе категорична, че недоволството от политиката в туристическия сектор, изразено от организацията, представлява мнението само на част от браншовите сдружения и допълни, че изразяването на несъгласие с политиките на ведомството е право на организацията. „Фактите за сектора доказват, че сме на прав път. Със сигурност има още какво да се желае, защото министерството съществува от три години, а проблемите в бранша са трупани от години”, категорична бе Ангелкова. Сред положителните аргументи в подкрепа на политиката в туризма тя открои, че за периода януари-август общият брой на чуждестранни туристи, посетили места за настаняване с над 10 легла в България, е над 6,5 млн.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.