IBM с чип от бъдещето

Агенция Монитор - неделя, 04-10-2015 - 14:02

Еволюцията при компютрите от първите с размер на хладилник до смартфона в джоба ви е свързана с чипове, които стават все по-малки и работят все по-бързо. Миниатюризацията, е от основно значение за този напредък, но създава сериозни инженерни проблеми, защото електронните компоненти намаляват размера си до размерите на атом.

IBM публикува резултати от научно изследване, които показват как миниатюризацията да продължим да се движим напред, чрез изграждането на чипове от въглеродни нанотръби. Тези нанотръби са кухи цилиндри, чиито стени са направени от слой въглеродни атоми, свързани в шестоъгълна решетка. Тя изглежда като изключително малка ролка мрежа, но около 10.000 пъти по-тънка от човешки косъм.

Новата техника на IBM е "много добра новина, със сигурност. Те са постигнали добър напредък в тази област", каза Аарон Тин, директор на програмата за логически изследвания в IMEC, независим изследователски център за наноелектроника със седалище в Белгия. Много още трябва да се направи, за практичното приложение да нанотръбите, добави той.

Цялата индустрия за микропроцесори се опитва да намери път през днешните трудности, но IBM се фокусира основно върху въглеродните нанотръби. В крайна сметка, се очаква нанотръбите да се използват за чипове във всичко от суперкомпютри до миниатюрни компютри интегрирани в облеклото и като манометри в гумите на колите.

Днешните чипове са направени с помощта на елемента силиций, като се възползват от способността му при различни обстоятелства да провежда или не електричество. Въглеродните нанотръби споделят тези свойства на полупроводници, които им позволяват да действат като ключове за включване и изключване, които могат да обработват данни.

IBM е измисли по-добър начин да свърже нанотръбите с останалата част на микропроцесора, така че те да могат да провежда електричество, когато са във включено състояние. До сега, високото съпротивление спра електроните, но IBM е измисли начин как да свърже двата края на нанотръбата към метала молибден. Самите връзки са малки и решаващи за електрическите кръгове на малъките чипове.

Създателите имат друго препятствие, че въглеродните нанотръби имат две разновидности: полупроводници и метални. Те са трудно различими и транзисторите биха изгоряли, ако се използват металните.

Друго предизвикателство е производството. Днес основната технология за производство на чипове, наречена фотолитография изработва блестящи схеми върху силициеви подложки, използвани, за направата на чипове. Докато въглеродните нанотръби, изискват материалите да се поставят върху чипа с изключителна прецизност.

 
Тагове:  IBMХАЙ-ТЕК