Едва за 0,9 млн. евро чужденците са купили имоти у нас.
МОНИТОР

Близо 4 млн. евро спад на чуждите инвестиции в имоти

Агенция Монитор - четвъртък, 20-04-2017 - 14:10

С 3,8 млн. евро са намалели инвестициите на чужденци в български имоти през първите два месеца на тази година спрямо същия период на 2016 г., сочат предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) за периода януари – февруари 2017 г.

Така се оказва, че за януари и февруари 2016 г. този тип инвестиции са възлизали на 4,7 млн. евро, а година по-късно сумата пада на 0,9 млн. евро. Най-много пари в къщи и апартаменти са вложили руснаците – 0,4 млн. евро. На второ място се нареждат Казахстан и Австрия, чиито граждани са инвестирали по 0,2 млн. евро.

Според статистиката общият размер на преките инвестиции у нас възлизат на 102,4 млн. евро, като са по-ниски с 59,3 млн. евро спрямо януари – февруари 2016 г. Само през февруари тази година те нарастват с 45 млн. евро, като за същия месец на миналата година увеличението е било в размер на 133,6 млн. евро.

Най-големите нетни преки инвестиции в България са дошли от Холандия – 35,1 млн. евро. 16 млн. евро са вложили у нас и гражданите на Малта, а германците са инвестирали 11,5 млн. евро.

Предварителните данни сочат още, че освен спада на чуждите инвестиции, българите също са инвестирали по-малко пари зад граница. През първите два месеца на 2017 г. нашите вложения в чужбина намаляват с 9,4 млн. евро, при увеличение с 13,9 млн. евро за миналата година.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.