Искат Луната да стане планета

Агенция Монитор - понеделник, 20-02-2017 - 14:09

Американският астрофизик Алън Стърн, ръководител на мисията на НАСА за Плутон - „New Horizons", иска планетата-джудже да върне своя статут на планета, пише в. „Таймс". Стърн също така смята, че и Луната трябва да се класифицира като планета, както още четири други луни - две, обикалящи около Сатурн и две - около Юпитер.

Ученият и петима негови колеги смятат, че критериите за определянето на планети са остарели и Международния астрономически съюз трябва да ги преразгледа. През 2006 г. Международният астрономически съюз положи Плутон в ранга на планета-джудже.

"В съзнанието на хората думата "планета" има значение, което липсва при другите думи, използвани за означаването на планетарни тела. Мнозина смятат, че телата, които не са планети, не са достатъчно интересни, за да се оправдае дадена научна експедиция“, твърди Стърн.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.