Снимки: Lingmo

Слушалка превежда в реално време

Агенция Монитор - четвъртък, 15-06-2017 - 11:57

Lingmo International осъществи фантастичната мечта за универсална слушалка преводачи. Устройството Translate One2One е задвижвано от технологията за изкуствен интелект на IBM Watson и ще да бъде първата достъпна в търговската мрежа слушалка за превод, която не разчита на Bluetooth или Wi-Fi свързаност.

Технологията за превод се развива бързо през последните няколко години. Google и Skype се развиват и постоянно подобряват както текстовите, така и говорните системи за превод, но до сега нямаше самостоятелна слушалка преводач.

Миналата година Waverly Labs стартира кампания за своята слушалка Pilot, която комуникира с приложение чрез Bluetooth и предлага почти реално време превод на реч. Waverly Labs събра $5 млн. от кампанията си в Indiegogo и се очаква да започне доставките на предварителните поръчки по-късно тази година. Ръчния преводач ili също така обещава езиков превод без необходимост от Wi-Fi, когато бъде пуснат на пазара през октомври.

С наближаващото стартиране на продажбите на Translate One2One, Lingmo ще изпъква със система, която включва собствени алгоритми за превод и приложните програмни интерфейси на IBM Watson, Natural Language Understanding и Language Translator API, за да се справят с трудните аспекти на езика, като местен жаргон и диалекти, без да е необходима връзка с Bluetooth или Wi-Fi.


”Като първото устройство на пазара за езиков превод, използващо AI, което не разчита на свързаност, за да функционира, ще предлага значителен потенциал за уникалното му приложение в авиокомпаниите, междуправителствени отношения и дори за доброволците, работещи в отдалечени райони”, казва Дани Май, основател и директор на Lingmo.
Системата в момента поддържа осем езика: китайски, японски, френски, италиански, немски, бразилски, английски и испански.

Вграденият микрофон долавя изговорените фрази, които се превеждат на втори език в рамките на три до пет секунди. Версия на приложение за iOS също е налична, която предлага превода на реч в текст и текст в реч и включва по-голям брой езици.

Слушалката преводач One2One е налична за предварителна поръчка за $179, като доставките се очакват през юли. Пакет за пътуване, състоящ се от две слушалки, също е на разположение срещу $229, което означава, че двама души могат да водят разговор в реално време на различни езици.

Само преди няколко години идеята за универсално устройство за превод, което се поставя в ухото и превежда реч на желания език в реално време, изглеждаше като научна фантастика, но разработките на Lingmo, Waverly Labs, Google и множество други умни компании, тази фантазия съвсем скоро ще бъде реалност.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.