Полигоните пазят от 30% от нивите

Борим градушките с 9 ракети по облак

Васил Нанчев - четвъртък, 14-07-2016 - 18:32

От началото на сезона са изстреляни над 8500

Средно с по 9 ракети е удрян всеки градоносен облак от началото на сезона, започнал седмица преди края на април, съобщиха за „Монитор” от Изпълнителна агенция „Борба с градушките”.

 

Досега са били обработени 925 облака

 

като в тях са попаднали над 8500 ракети. От около 200 площадки в страната за последните 81 дни са изстрелвани ракети общо 164 пъти. Първите залпове са били дадени на 25 април от площадките в Поповица и Голям Чардак, Пловдивско. В момента агенцията разполага с 3394 ракети, като средната средната зареденост на площадките е 17 изстрела.

Страната разполага с 9 командни пункта, около които има по 20-30 площадки за изстрелване. Те не са мобилни, а от съображения за сигурност са оградени. Радарите, следящи за появата на градоносни облаци в България са 3. Два са в южната част на страната - в Голям Чардак, Пловдивско и в Старо село, Сливенско. На север от Балкана е в Бърдарски геран, Врачанско. Те имат работен радиус на действие от 150 км.

„Около 30 на сто от обработваемата земя се защитава от полигоните ни”, каза за „Монитор” Цветелина Димитрова от ИА „Борба с градушките”. По думите й площта от територията на страната, която е в обхвата площадките е 17 млн. дка, но от тях само

 

10,6 млн. дка са обработваеми

 

„Успехът на всяко изстрелване на ракети зависи от началния момент на въздействието върху градоносния облак”, обяснява експертът. „Ако той започне зараждането си в опасния стадий в обсега на полигона, успеваемостта е гарантирана. Когато обаче това е станало извън радиуса на действие на ракетите, то тогава е невъзможно да се предотврати първоначалното падане на ледените парченца на земята, но с попадение в облака може да се намалят размерите им. Не се стрелям по облаци, минаващи над населени места. Понякога, но много рядко, се случва да получим забрана да стреляме от Центъра за координиране на въздушното движение”, добави Димитрова.

Според експертът не е правилно да се казва, че градоносните облаци се разбиват, защото ракетите минават през тях и пускат в тях сребърен йодид. Така се

 

предизвиква ранно изваляване

 

намалява се водата в облака и се понижава рискът от образуването на големи ледени кристали, които биха достигнали до земната повърхност. „Ракетата минава за около 30 секунди през най-опасните зони на облака, обработва ги и след това до 9-10 сек се самовзривява на малки парчета. Обикновено градоносните облаци са на височина 4000 - 6000 м над земята”, обясни тя.

Ракетите използвани у нас са българско производство на фирма от Стара Загора. Калибърът им е 55 мм. Те могат да летят на разстояние около 7 км, а разрешената височина на употребата им е до 7200 м.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.