С помощта на системата Advanced Grip Control, 5008 се движи уверено по пресечен терен.
Снимки Симон Дойчинов и Peugeot

Извън пътя без 4х4, но с умна система

Денислав Стоянов - неделя, 29-10-2017 - 12:33

Специални режими помагат на Peugeot 5008 върху пясък, кал и сняг

Новото Peugeot 5008 е един удобен и практичен семеен автомобил, подходящ както за дългите семейни пътувания, така и не чак толкова голям за града. Това, което повечето потребители очакват от подобен тип автомобил, е задвижване на четирите колела 4х4, но засега от Peugeot не предлагат такова. При дебюта всички версии са само с предно предаване, като задвижване на четирите колела ще получи само бъдещата хибридна модификация. За сметка на това умната система за контрол на сцеплението Advanced Grip Control идва на помощ в лоши метеорологични условия и извън пътя. Тя помага на автомобила при изкачване и спускане, благодарение на специалните режими за пясък, кал и сняг, които се избират от въртящия се контролер, разположен на централния тунел. От полза и е големият пътен просвет от 236 мм.

Специалните режими за пясък, кал и сняг се избират от въртящия се контролер на централния тунел.

Трудно ще се убедите, че на Peugeot 5008 не му трябва система 4х4, но снимките от офроуд полигона са малко доказателство за това. Пресеченият терен не затрудни особено Peugeot 5008 и новият френски SUV го преодоля без затруднения. При изкачване по нагорнище в разкаляни и дълбоки коловози, трябва само да превключите на режима за кал и да не пускате газта. При спускане на стръмен наклон, помага системата за автономно спускане, която се задейства с бутон на централната конзола. Пуснете спирачката и газта, и оставете всичко в ръцете на електрониката. Спускането стана равномерно, с ниска скорост, без напрежение и риск. За да сработи системата, трябва скоростният лост да е в неутрално положение, докато при другите коли трябва да бъде на първа предавка или в режим D на автоматичната трансмисия.

С големия пътен просвет от 236 см, новото Peugeot 5008 без затруднения щурмува хълмиста местност.

На пътя новото Peugeot 5008 е фокусирано върху комфорта. Неговото меко окачване с дълъг ход на амортисьорите с лекота преминава през с повечето неравности на пътя, като индикира съвсем слабо големите дупки. Семейният модел не е направен за спортно шофиране, така че ако влезете с висока скорост в завой, ще разберете, че каросерията се наклонява странично. Управлението е много леко и не особено информативно, но ако изберете режим Sport, обратната връзка става по-директна. Шумоизолацията на интериора е на високо ниво, така че в салона е тихо, дори при шофиране по магистрала с висока скорост.

Системата за контрол на сцеплението е много полезна извън пътя, като дозира тягата към предната ос.

Тагове:  Peugeot5008

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.