От "Софийска вода" съветват в помещението, където е монтиран общият водомер, не бива да се допуска температурата да пада под нулата.
МОНИТОР

Реагирали на 100 сигнала за замръзнали тръби и водомери в София

Агенция Монитор - понеделник, 09-01-2017 - 18:27

На над 100 сигнала на клиенти за замръзнали водомери и вътрешно-сградни инсталации са се отзовали през последните дни екипите на „Софийска вода“. Въпреки че тяхната поддръжка е отговорност на клиента от дружеството реагират при всякакви аварийни сигнали, вследствие на лошото време.

В сградите етажна собственост, в помещението, където е монтиран общият водомер, не бива да се допуска температурата да пада под нула градуса, съветват от дружеството. Ако това не е възможно, трябва той да е добре изолиран. Специалисти им са се натъкнали в последните дни дори на случаи на замръзнали вертикални инсталации.

При много отрицателни температури, очаквани да продължат през седмицата, рискът от замръзване на тръбите се увеличава и е най-разумно водата в необитаемите имоти да бъде спряна. Вратите и прозорците на неотопляемите помещения е желателно да са уплътнени и плътно затворени, а таванът на сградата – добре изолиран.

През студените месеци най-често се пукат тръби на външни чешми. Ширещата се практика, че ако се оставят да текат или капят, външните чешми няма да замръзнат, е погрешна и води до аварии и разхищаване на вода. Най-добре е водата към външните чешми да бъде спряна от спирателния кран, да се източат тръбите и да се махнат всички маркучи.

Удачно е външните чешми да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат. Водомерните шахти в имотите също трябва да се зазимят чрез поставяне например на чували със стърготини, капакът да е дървен и добре изолиран.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.