Най-голям ръст на оптимизма има сред търговците.
СНИМКА МОНИТОР
ВТОРИ ПОРЕДЕН МЕСЕЦ

Бизнес климатът в страната се подобрява

Агенция Монитор - понеделник, 29-02-2016 - 16:03

Бизнес климатът в страната се подобрява за втори пореден месец основно заради оптимистичните нагласи на мениджърите и предприемачите в промишлеността, търговията на дребно и услугите, сочи анкета на Националния статистически институт (НСИ). Общият показател на бизнес климата бележи ръст от 0,5 пункта в сравнение с януари.

За февруари съставният показател за бизнес климата в промишлеността се повишава с 1,2 пункта. Очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-оптимистични, въпреки че анкетата регистрира леко намаление относно настоящата производствена активност на фирмите в сектора, който е един от двигателите на икономическия растеж през 2015 г. Браншът продължава да се оплаква от несигурната икономическа среда и от недостатъчното търсене от страната.

Оптимисти през февруари са и мениджърите и предприемачите в сектора на услугите. Измерителят на нагласите в отрасъла се покачва с 0,9 пункта спрямо януари. Според анкетата на НСИ мениджърите считат настоящото търсене на услуги, както и очакванията им за следващото тримесечие, за по-умерени.

В търговията на дребно оптимизмът за продажбите през февруари са с 2,8 пункта по-добри, спрямо януари.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.