След открития уран в Първомай:

„ВиК” взе проби и от кладенеца в Белозем

Ели Крумова - сряда, 19-04-2017 - 15:23

Кметът Иван Тачев успокоява, че водата на селото е прекрасна и че самият той пие от чешмата

„ВиК” взе проби за наличие на тежки метали от водата в сондажния кладенец на село Белозем. Това се случи, след като на 12 април т.г. стана ясно, че в три сондажни кладенеца, които захранват с вода част от Първомай и селата Градина и Караджалово е открито минимално превишение на нормите на естествения уран. Кметът на село Белозем Иван Тачев обаче не може да се начуди защо се всява паника, при условие, че до момента нито един жител на село Белозем не е изразил опасение по отношение на питейната вода след информациите за уран във водата в Хасково и Първомай.

„Водата ни е прекрасна, сондажът също. От нашия сондаж се захранва и село Чалъкови. Най-малко аз ще съм човекът, който ще прикрива нещо, защото в селото живеят децата и внуците ми. Самият аз пия вода от чешмата. Да ви кажа честно, най-сладко ми е да пия от чешмата на двора”, каза Тачев, който не скри раздразнението си от опити за всяване на паника сред жителите на селото. По думите му до около месец ще станат готови резултатите от взетите проби. „Но смятам, че няма да има проблем. Няма смисъл да се всява излишна паника. Просто искаме да сме сигурни и това е целта на взетите проби”, каза Тачев. Той припомни, че преди доста години край селото е имало рудник за редки метали, но взиманите от сондажния кладенец проби до момента са били чисти. „Досега при проверки не е установявано наличие на уран във водата. Рискът сега това да се случи е нищожен и няма повод за безпокойство”, каза кметът на село Белозем. Той припомни, че преди години изследвания на водата в селото са установили завишено в минимални стойности количество на манган, но причината за това били етернитовите тръби. Те били от 1962 година и заради това, че са много стари, във водата имало по-високи стойности на мангана. Това обаче нямало нищо общо с работилия преди години край селото рудник, каза Иван Тачев. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.