Първата жена гондолиер става мъж

Агенция Монитор - събота, 24-06-2017 - 16:02

Германката Александра Хай, която бе призната за първата жена гондолиер във Венеция, обяви, че си сменя пола. "Подкрепям равните права за жените и смятам, че като човек, усвоил управлението на гондола, доказах, че дори и девойките могат да го правят", пише Хай във Facebook. "Но аз не съм жена и борбата на феминизма не е моя лична борба. Аз просто искам да се занимавам с работа, към която изпитвам страст и да изглеждам така, че хората да виждат в мен същия човек, който виждам аз", посочва тя. Хай обявява още, че вече се казва Александър и говори за себе си в мъжки род.

Тя става стажант гондолиер през 1996 г., но много години не може да вземе лиценз. Президентът на Асоциацията на гондолиерите на Венеция Роберто Лупи възразяваше срещу приемането на германката в древната гилдия, която от 900 години предава занаята от баща на син. "Според мен тя трябваше да си стои в къщи и да се грижи за семейство", казваше той.

През 2007 г. Хай спечели съдебен процес и официално стана първата жена, която работи като частен гондолиер във Венеция. През 2009 г. за първа жена със сертификат за гондолиер се сочеше Джорджия Босколо.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.