Глобиха с 250 лева собственик на продадена преди 5 г. кола

ЕЛИ КРУМОВА - вторник, 14-03-2017 - 18:00

Глоба от 250 лева треснаха пътни полицаи на пловдивчанин за продадената от него 5 години по-рано кола. Росен Колев получил честитката на 2 декември 2016г.

Почти месец по-рано – на 10 ноември м.г., около 15,15 часа в Пловдив автомобилът „Опел Вектра” бил спрян за проверка от пътни полицаи, които установили липсата на сключена „Гражданска отговорност”. След справка в гаранционния фонд се установило, че собственик на автомобила е жалбоподателят и че той, като собственик на автомобил, няма сключена застраховка.

Колев обаче решил да не плаща глобата и да потърси правата си по съдебен ред. Той завел дело в пловдивския районен съд с искане санкцията да бъде отменена, защото не той е карал продадения „Опел Вектра” и не той е неговият собственик.

Пловдивчанинът заявил пред съда, че въпросният автомобил е отдавна продаден на други хора. Опитът му да го дерегистрира в КАТ ударил на камък. Било му отказано, защото не носел табелите и талона на автомобила. По време на процеса от пловдивския КАТ не изпратили представител и не ангажирали доказателства по атакувания административен акт. Според районния съд обаче при изготвянето на наказателно постановление има допуснато съществено процесуално нарушение, довело до нарушаване правото на защита. В постановлението било записано, че Колев е шофирал колата по време на проверката, което било отречено от полицая, съставил акта. Той изрично е заявил, че не Колев е бил водач и че актът му е наложен като собственик на опела. Заради това съдът отменил глобата от 250 лева, което решение може да се обжалва пред административния съд в Пловдив. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.