В Германия гласуват само в мисиите ни

ЦИК: До събота ще е ясен броят на секциите в чужбина

Агенция Монитор - сряда, 12-10-2016 - 15:59

До събота - 15 октомври ще бъдат ясни местата и точният брой на секциите за вота в чужбина, съобщиха от ЦИК .

От там припомниха, че вече изтече срокът за приемане на заявления от страна на българи, които живеят зад граница и искат да дадат своя вот в секции извън мисиите. Общият брой секции не може да надвишава 35.

Подадените заявления са над 33 500, като най-много са от Великобритания, Турция, Германия, Испания и САЩ.

ЦИК припомня, че в Германия избирателите ще гласуват само в мисиите ни, въпреки че тя е сред държавите, за които има подадени заявления. Немските власти тази година няма да разрешат изключение от правилата и откриване на секции извън посолства и консулства. Такива ще има в мисиите ни в Берлин, Мюнхен, Франкфурт на Майн, Хамбург, Магдебург, Мюнстер, Дармщадт и Щутгарт.

Онези българи, които в дена на вота се намират извън страната мигат да гласуват на всяко удобно за тях място, където има секция. За целта те трябва да предоставят лична карта и да попълнят декларация, че са пуснали своя вот на друго място.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.