Подозират разкъсана вена или вроден порок за смъртта на 11-годишното момиченце

Две министерства в спор за медицинските екипи в школата

Екип на Монитор - неделя, 26-02-2017 - 19:43

МОН иска повече лекарски кабинети, Здравното: Не можеш да въдвориш специалисти

Образователното и здравното министерство влязоха в задочен спор за това дали са нужни повече медицински лица в училищата в страната.

Утре служебният министър на образованието проф. Николай Денков свика спешна среща с ръководството на Националното сдружение на общините в България, за да търсят варианти за решаване на проблема след нелепата смърт 11-годишното момиченце от 52 ОУ в столицата.

Междувременно служебният здравен министър Илко Семерджиев заяви пред BTV, че няма да се върнат лекарите в училищата. Като причина той изтъкна, че там те се деквалифицират и обикновено издават медицински бележки. Това ги демотивирало да започнат работа в школата. „Ето защо, като видяхме, че няма желаещи лекари да работят там, решихме, че фелдшери и сестри ще бъдат приети добре и ще могат да оказват известна медицинска помощ. Където има 800 деца, сестрите са на пълен работен ден”, отбеляза Семерджиев.

Според сега действащата наредба за ученическите лекарски кабинети, за да има медицинска сестра в школото, бройката трябва да е над 800. Така при инцидент в междучасието хлапетата в селата и малките градове трябва да разчитат на бързата реакция на Спешна помощ. „Това са прекалено високи стандарти за по-малките градове, където се иска бройка от 800 ученици. Затова кметовете търсят варианти - един специалист да отговаря за две учебни заведения. Наясно сме, че служебното правителство не може да отпусне допълнително финансиране за това, но се надяваме да чуем конструктивни предложения, обясни изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

Междувременно от Столична община също поискаха нови правила за лекарските кабинети. В учебните заведения в София има 230 назначени медицински сестри и двама фелдшери в здравни кабинети, съобщи пред „Монитор” шефът на дирекция „Здравеопазване“ в Столичната община д-р Моника Чеуз. Тя обясни, че общината отдавна апелира за промени, като през 2015 г. здравното министерство е било готово с проект за промяна, който обаче така и не влиза в сила. Според него

 

медицинската сестра ще може да отговаря за до 200 деца

 

в ясла или градина и до 800 в училище. Една от основните функции на здравните кабинети е да оказват първа помощ до появата на линейка. Затова и в момента те трябва да имат адреналин, аналгин, витамин С, глюкоза, урбазон и алергозан за алергични реакции, диазепам, дефламол, деган, спазмалгон и др. Шкафчето трябва да се актуализира, каза още д-р Чеуз. Това е причината от общината да предложат препаратите да се разделят на терапевтични групи - дезинфектанти, продукти за обработка на рани, антихистамини, аналгетици, антиепилептични, за гастроинтестинални нарушения, кортикостериоди, противовъзпалителни. Освен това за децата с хронични заболявания може да се осигурят и допълнителни лекарства, ако това е посочено от личния им лекар. „Целта е лекарят или медицинската сестра в училището или в градината да могат да реагират бързо, ако детето има нужда от спешна помощ във връзка със заболяването си”, каза още д-р Чеуз. Според нея проблемът е, че дори и да има медицинско лице, то е твърде ограничено. Тя даде за пример, че в момента

 

медицинските сестри не могат дори да бият инсулин

 

на болните от диабет хлапета.

Сред мерките, които ще се обсъждат утре, е и поставянето на повече камери и охрана в училищата.

В петък четвъртокласничка почина, след като съученик я ритнал в корема. В началото след боя детето не е имало признаци за сериозно нараняване, но по-късно колабирало. Според медици смърт от разкъсване на черния дроб часове след удара е по-малко вероятно да настъпи. Ударът трябва да е много силен, за да се случи това. Напълно възможно е смъртта да е настъпила от разкъсване на голям кръвоносен съд, който го е захранвал. Така завеждащият Клиниката по чернодробна и панкреатична хирургия във Военномедицинска академия проф. Никола Владов коментира смъртта на 11-годишното момиче, което почина в петък след удар от съученик. Възможно е съдебномедицинската експертиза да установи, че детето е имало и някакво вродено заболяване, което в резултат на удара към момента се е проявило, предположи той и допълни, че в медицината всичко е възможно.

По думите му обаче не е логично дете да нанесе толкова силен удар, че да причини смъртоносна травма.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.