Боледуващият пазар на труда

Яна ЙОРДАНОВА - четвъртък, 15-06-2017 - 17:37

Схемата сигурно звучи познато, а случаите може би са стотици. Безработен, обикновено жена, всеки ден търси подходяща позиция в интернет. Попада на примамлива обява. Офертата е за заплата до 1200 лева. Става дума за работа от вкъщи. Звъниш на посочения телефон, в повечето случаи ти дават указания къде да внесеш определена сума пари, за да бъдеш нает. Често оставаш с пръст в устата.

Попаднал в капана на безработицата обаче, търсиш какви ли не начини, за да припечелиш някой лев. В повечето случаи без уредени отношения с работодателя. Факт е, че заради развитието на технологиите, през последните няколко години много хора търсят гъвкави форми на труд. И законодателството предоставя такава възможност. Особено IT специалистите съвсем нямат нужда от обособено работно място. Други професии също дават шанс за работа от вкъщи. Въпросът обаче е всичко да е регламентирано, защото иначе минаваме в сивия сектор, който е голям бич за пазара на труда. Той е в ущърб и на нас, защото колкото и да ни се струва далеч времето, в което трябва да излезем в пенсия, идват и такива времена. И тогава ще се чудим от къде да набавим необходимия стаж.

Ако трябва да сме честни, близо половин милион надомници си е доста внушаваща бройка за пазара на труда. И колкото и от бизнеса да се учудват на този факт, явно си има своето обяснение. Въпросът е да се види дали тези хора са наети от някого да вършат определена дейност или шият гоблени и тъкат картини по свое желание. Вторите обикновено са без осигуровки и продават произведенията си на различни изложения или на туристи, пък и дори от вкъщи. Каквото и да си говорим обаче, това си е нерегламентирана заетост. Затова и ситуацията на пазара на труда е нещо като задача с неизвестни. Търсенето и предлагането пък съвсем нямат допирна точка. От тук бизнесът недоволен от липсата на подходящи кадри, а кандидатите за работа пък съвсем не искат и да се натискат. Едните от мързел, другите пък от гордост. Трети пък се мъчат да изкарат по някой лев от вкъщи, без да плащат нито данъци, нито осигуровки. Затова и стотици позиции остават незаети. Изследвания пък отчитат, че всяка година най-кадърните предпочитат да се реализират в чужбина, а у нас май вече масово се натискат да стават фризьори.

Очевидно е, че пазарът на труда боледува. Диагнозата е поставена, и то още преди години. Лек обаче още няма. От време на време експерти предписват някакви лекарства, но засега май не са ефикасни. Така че нерегламентираната работа от вкъщи е само част от проблема. И ако не се излекуват симптомите за това заболяване, едва ли ще имаме работеща икономика. Въпрос на избор.


 


 


 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.