Лукашенко замрази данъка за тунеядство в Беларус

Агенция Монитор - четвъртък, 09-03-2017 - 16:32

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че данъкът за хората, които не работят на пълен работен ден, няма да бъде събиран тази година, след като в резултат на широка обществена съпротива срещу налога се стигна до най-големите протести в Беларус от години.

По-популярен като "данъкът срещу тунеядство", налогът изисква тези, които работят по-малко от 183 дни в годината, да плащат по 250 долара на държавата като компенсация за пропуснати ползи от данъчни постъпления. Данъкът обаче не намери добър прием сред беларуското общество във време, когато много от беларусите се мъчат да свържат двата края след повече от две години на икономическа рецесия. Лукашенко заяви също така, че беларуските граждани ще получат възможност да изразяват мнението си на специално отделени за целта места, но предупреди, че "властта няма да допусне дестабилизиране на ситуацията, както стана в Украйна. Майдан в Беларус няма да има", каза той.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.