Снимка: NASA

НАСА с метеорологичен планер за Земята и Марс

Агенция Монитор - неделя, 05-02-2017 - 13:47

Мрежата от сензори на Националната метеорологична служба на САЩ скоро ще има в редиците си колега с големи амбиции, под формата на разработения от НАСА планер с неподвижни криле, който ще лети е небето събирайки данни. Нареченият WHAATRR (Weather Hazard Alert and Awareness Technology Radiation Radiosonde) планер може да функционира, като въздушна научна платформа според екипа, който го е е разработил, и дори да се използва при изследване на атмосферата на Марс.

Планера се базира на дрона на НАСА с неподвижни криле Prandtle-м, който агенцията се надява да изпълнява разузнавателни мисии на ниска височина на Марс. Екипът все още довършва детайли по дизайна на WHAATRR, но казва, че ще има размах на крилете около 91 см и ще е изработен от въглеродни влакна.

Оборудван с датчици, инструменти и софтуер за контрол на полета, планера крилото може да предоставя на Националната метеорологична служба на САЩ по-точна и навременна информация за събития като урагани, и то много по-евтино. НАСА съобщи, че това може да спести на Националната метеорологична служба около US $ 15 милиона на година, и същевременно спомогне за намаляване на ненужните закъснения на самолетни, спасявайки човешки живот.

Освен да подобри за моделите за прогноза на времето на Земята, планера може да играе подобна роля в космоса и дори на Марс, където ще да събира информация за атмосферата. След финализирането на дизайна и изграждането на планера, изследователите ще го изпитат, като го пуснат от метеорологичен балон на височина 6000 метра. След това, на борда ще бъдат поставени сензорите и инструментите и планера ще бъде пуснат от 30,000 м и дистанционно управляван до предварително определено място.

Тагове:  НАСАKNASAWHAATRR

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.