Гигантски тумор колкото диня оперираха в Бургас

Елена Анастасова - понеделник, 22-01-2018 - 12:51

Гигантски тумор, с големина колкото диня оперираха лекарите в бургаската МБАЛ от рамото на 64-годишен пациент. Туморът е от вида липом и е бил с внушителни размери - 35 см на 15 см.  Операцията е извършена от екип съдови хирурзи, според които толкова голяма формация се среща изключително рядко.  
"Става дума за липом – доброкачествено образувание, причинено от нарастваща мастна тъкан. Беше започнал да притиска съдовете, да води до болки и дискомфорт у пациента. Ако не беше премахнат, можеше да се стигне до сериозни усложнения, дори с риск от ампутация", обясни д-р Борислав Тръпчев, старши лекар в Клиниката по съдова хирургия. Той, заедно с колегата си д-р Стойчо Шишков е извършил операцията.
Пациентът е 64-годишният Никола Желев. Отскоро живее в Дома за възрастни хора в поморийското село Горица. В Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас е изпратен от личния лекар в дома, който преценил, че образуванието трябва да бъде премахнато. "За първи път го усетих преди около две години – беше малко мастно топче. Оттогава започна да нараства. Сега се чувствам добре, благодаря на лекарите за операцията и грижите", каза пациентът.
В Клиниката по съдова хирургия  в последните три години има постоянен ръст на пациенти. В сравнение с 2016 г. през 2017 броят на приетите пациенти е с около 100-повече – 1636.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.