Лют скандал сефтосва новото правителство в Италия

Министър на образованието без образование

Румен Михайлов, „Монитор“, Италия - сряда, 14-12-2016 - 14:51

Валерия Федели послъгала за университетската си диплома

Лют скандал разтърси новото италианско правителство още преди да му е гласувано доверие от двете камари на Парламента – оказа се, че избраната от премиера Паоло Джентилони за министърка на образованието досегашна заместник-председателка на Сената Валерия Федели била излъгала, че е висшистка. Високопоставената дама, която е бивша синдикалистка и е избрана за сенаторка през 2013 г. с листата на управляващата Демократическа партия, бе разобличена от журналиста и върл католик Марио Адинолфи. Той я обвини също така, че тя била не само съавтор на приетия неотдавна закон за признаване на еднополовите бракове, но и радетелка на т.нар. джендер образование или иначе казано на обучаването на подрастващите в толерантност към хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Разкритията на Адинолфи бяха потвърдени от куп репортери, които за нула време откриха всички обществено достъпни биографични справки за Валерия Федели. И там прочетоха черно на бяло написаното от нея, че била завършила с успех социални науки и била получила съответната диплома за висше образование. Но когато в ровичкането си пишещото братство стигна до университета, където новата министърка на образованието и науката на Италия била следвала, стана ясно, че става дума за съвсем обикновена школа за социални асистенти и профсъюзни активисти. И именно полученото удостоверение за завършването й Валерия Федели била вписала в биографичните си справки като университетска диплома. Бившата заместник шефка на Сената се оправда веднага след избухването на скандала, че сега документът й се признавал за диплома на бакалавър, издадена от което и да било висше учебно заведение на Апенините. Но с това шейсет и седем годишната политичка само наостри още повече срещу себе си и журналисти, и обикновени хора, а опозицията пък настоя веднага да подаде оставка.

Междувременно още преди тази вечер да бъде гласувано доверие на правителството на Паоло Джентилони и в Сената на Републиката, заваляха мрачни прогнози за очакващ го съвсем кратък живот. Тоест ако се вярва на политическите наблюдатели на големите италиански вестници, кабинетът щял да просъществува едва до април догодина и то заради предизборни игрички на управляващата Демократическа партия на експремиера Матео Ренци. Според коментаторите ако не били произведени избори в съкратени срокове, то той и съмишлениците му рискували съвсем да загубят доверието на избирателите си, тъй като щял да бъде задействан механизъм за организирането на референдум по приет от предишния кабинет нормативен акт за промяна на трудовото законодателство. Допитване, което правителството щяло да загуби също като състоялия се на 4 декември референдум за конституционни реформи, след което рейтингът на управляващите щял да рухне катастрофално.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.