Над 2 пъти са поскъпнали храните в света от 2000 г. насам

Агенция Монитор - понеделник, 04-07-2016 - 16:26

В следващото десетилетие се очаква поевтиняване

Цените на храните в света са се увеличили над 2 пъти заедно с ръста на населението и на доходите в развиващите се държави, които са увеличили търсенето, пише в доклад, цитиран от Bloomberg.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН прогнозират, че цените на храните в световен мащаб ще падат през следващото десетилетие заради спад в темпа на прираст на населението, както и забавяне в ръста на доходите в развиващите се икономики.

В доклада се казва още, че цените на храните ще се стабилизират на нива малко над тези от годините преди финансовата криза през 2007 и 2008 г., прогнозират от организацията.

Освен спада на темпа на увеличаване на населението и на ръста на доходите в развиващите се икономики има и други причини за очакванията на организациите. Една от тях е, че потребителите в развитите икономики показват все по-малка склонност да харчат допълнителните си доходи за храна.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.