Снимка: Northwestern University

Отпечатаха 3D предмети с прах от Луната и Марс

Агенция Монитор - петък, 14-04-2017 - 12:11

Ако някога, астронавти се завърнат на Луната или стигнат до Марс, те вероятно няма да носят торби с цимент или желязна руда. Вместо това, когато става въпрос за изграждане на предмети, те ще трябва да използват наличните там материали. Имайки предвид това, учени от Северозападния университет в Илинойс, САЩ искали да разберат, какви предмети може да бъдат отпечатан на 3D принтер с помощта на имитация на лунен и марсиански прах.

Водени от д-р Рамил Шах, членовете на екипа, използвали процес, който преди време открили, известна като 3D рисуване. Процеса включва, смесване на основния материал за печат със свързващ биополимер и множество разтворители. Това поддържа материала в полутечно състояние, за да премине през дюзата на 3D принтера. След това, разтворителите се изпаряват, оставяйки полимера и основният материал да се втвърдят.

В този случай, материала се състои от одобрен от НАСА прах, наподобяващ на намиращия се на Луната и Марс. 3D отпечатаните предмети предимно са инструменти и малките градивни елементи изградени от 90 % прах. Те също имат гъвкава, но здрава каучукова структура, което им позволява да бъдат рязани, сплескани или сгънати.

”На места, като други планети и луни, където ресурсите са ограничени, хората ще трябва да използват това, което е достъпно на тази планета, за да оживеят”, казва Шах. „Нашите 3D рисунки наистина отварят възможност за отпечатване на различни функционални или структурни обекти, за да се изградят местообитания отвъд Земята.”

Учени от Вашингтонския университет също са експериментирали с 3D печат на предмети, използвайки имитация на лунен прах. Европейската космическа агенция (ESA), междувременно, разглежда възможността за 3D печат цели лунни бази използвайки лунна почва.

 
Тагове:  НАСАKNASA

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.