МОНИТОР
ГОДИШНАТА ИНФЛАЦИЯ СТИГНА 1,7%

Цените на основните храни растат

Агенция Монитор - вторник, 14-03-2017 - 15:04

Цените на всички основни храни са се увеличили през миналия месец, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Поскъпването между 3 и 5 на сто се отчита при зеле, краставиците, картофите, морковите и зрял боб. С по-бавни темпове около 1% се увеличават тарифите на сирене, кисело мляко, масло, яйца, леща, цитруси, оцет. През миналия месец се отчита и ръст на цените на белия хляб и тип „Добруджа“, месо от домашни птици, кашкавал, ориз, сол, минерална вода, газирани напитки и бира. Общо продуктите в категорията хранителни продукти и безалкохолни напитки поскъпват с 0,2 на сто.

През февруари по-евтино сме си купували свинско месо и кайма, прясно мляко, извара, олио и ябълки, като спадът е около 1 на сто. Миналият месец по ниски са били и цените на доматите, зрелият лук, маслините, гъбите и чаят.

Спад в тарифите през миналия месец се отбелязва и при дрехите и обувките съответни с 1.5 и 2.8%, мебели - с 0.7%, телевизори - с 1.6%, прахове за пране - с 0.6% и продукти за лична хигиена и козметични продукти - съответно с 2.3 и 1.8%. По-ниски цени отчита статистиката и в категорията пакетни услуги за почивка и туристически пътувания - с 1.3%, както и на хотелите във ваканционни центрове - с 3.3 на сто.

Цените в секторите здравеопазване, транспорт и образование се увеличават съответно с 0,1%, 0,4 на сто и 0,7%. При съобщенията, развлеченията и културата и разнообразните стоки и услуги тарифите намаляват с 0,1%, 0,8 на сто и 0,3%.

Месечната инфлация за февруари е 0%. Инфлацията от началото на годината спрямо декември 2016 г. е 1.3 на сто, а годишната инфлация за втория месец на годината спрямо същия период на миналата е 1.7%. Средногодишната инфлация за периода март 2016 - февруари 2017 г. спрямо периода март 2015 - февруари 2016 г. е минус 0.5%.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.