Уран във водата на пет села в пловдивско, могат само да перат и да се къпят

Ели Крумова - събота, 12-08-2017 - 15:19

Жителите на пет села в пловдивско не могат да използват водата от чешмите си за пиене и готвене. Домакините могат само да перат с живителната течност и семействата им да се къпят. Причината за забраната да се пие и готви с иначе питейната вода е откритото съдържание на уран, по-високо от нормите в Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно –битови цели, съобщиха от РЗИ- Пловдив.

Водата от водопроводната мрежа е забранена за питейни цели и за приготвяне на храна в първомайското село Брягово. Данните са към 9 август, уточниха здравните власти. Същото е положението и в селата: Пъдарско, община Брезово, Драгойново, община Първомай и Караджалово в община Първомай. Там отново причината е стойности по показател естествен уран над нормативно определените. Водата в тези населени места може да се използва за хигиенни цели. За предприемането на тези задължителни мерки са уведомени кметовете на съответните населени места.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.